Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 10-18-2006, 10:18 AM   #1 (permalink)
Administrator
 
**zerd@** - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: Dec 2002
Bulunduğu yer: izmir
Mesajlar: 26.821
Tecrübe Puanı: 80 **zerd@** isimli üye Tecrübe puanını kapatmıştır.
**zerd@** - İCQ üzeri Mesaj gönder
Ekmekten yapılan çeşitli tarifLer
Bayat ekmekten yapılan 30 çeşit yemek


1. Ekmek kavurması
Bayat ekmek lokmalar halinde doğranır. Tencerede kızartılmış yağ ile kavrulur. Ekmekler kavrulurken, 1 çay bardağı soğuk su, üzerine serpilir. İyice
karıştırıldıktan sonra tencerenin kapağı kapatılıp 5 dakika pişirilir.

2. Papara
Bayat ekmekler, çukur bir kaba kuşbaşı doğranır. Halka halka doğranmış soğan, tereyağı veya zeytinyağında kavrulur. Ardından
tuz ve su eklenip kaynatılır. Üzerine tulum peyniri dökülür. Bir süre ılımaya bırakıldıktan sonra çukur kaptaki ekmeklerin üzerine dökülür.


3. Tirit
Bayat ekmek dilimleri bir kaba yerleştirilir. Kıyılmış soğan tuz ile öldürülüp ekmek dilimleri üzerine döşenir. Sonra üzerine haşlanmış kemikli etin suyu bolca dökülür. Dileyen, kıyılı maydanoz
veya sumak serpebilir.


4. Ekmek süpürgesi (Ankara dolaylarından bir tirit çeşidi)
Bayat ekmek dilimlenip bir tepsiye yerleştirilir. Bir tencerede su kaynatılıp ekmek dilimlerinin üzerinde gezdirilir. Ardından
sarımsaklı yoğurt dökülür. Son olarak da, bir tavada yağ ile kavrulan salça ve kırmızı pul biber karışımı gezdirilir.


5. Ekmek oğması
Bayat ekmeklerin içi -istenirse, kabuğu ile birlikte- ufalanır; bir kapta eritilen tereyağına dökülerek kavrulur. Sonra üzerine bir yumurta kırılıp
ekmek ufakları ile alt üst edilir. Ardından 1 bardak süt dökülüp yeniden karıştırılır. Çok hafif ateşte süt çekilinceye kadar bekletilir. Süt çekilince ateşten alınır; üzerine bir bez konularak demlendirilir. Ilınınca
yenilir.


6. Yalancı paça
Küçük küpler şeklinde doğranan soğan, tencerede, 1 yemek kaşığı tereyağı ile kavrularak pembeleştirilir. Üzerine salça ilâve edilerek eritilir. Dövülmüş
2 diş sarımsak, 1 limonun suyu, tuz, kırmızı toz biber ve et suyu katılır. Bayat ekmek küp şeklinde doğranarak tereyağında kavrulur. Kıtırlaşınca,
çorba kâsesine doldurulan çorbanın üzerine dökülür.


7. Kalacuş
Bayat ekmek, küpler halinde kesilerek derin bir kaba konur. Kıyılmış soğan, tavada kızdırılmış margarin ile pembeleşinceye kadar kavrulur.
Çalkanarak ayran kıvamına getirilen yoğurt ve su, yağ ve soğanın bulunduğu tavaya eklenir.Birkaç dakika kaynatıldıktan sonra, oluşan karışım derin kapta bulunan
doğranmış bayat ekmeklerin üzerine dökülür. Kabın kapağı kapatılır.Bir süre ateşin üzerinde tutulduktan sonra hemen sofraya getirilir.


8. Ekmekli omlet
4 dilim bayat ekmek küp şeklinde kesilip tereyağında kızartılır. 8 yumurta, 2.5 su bardağı süt, tuz ve muskat karıştırılıp, iyice çırpılır.
Hazırlanan karışımdan 4 ayrı omlet pişirilir. Üzerine küp şeklinde doğranmış kızarmış ekmek ve küp şeklinde doğranmış domatesler koyulup ikiye katlanır.


9. Ekmek karıştırması
Bayat ekmek lokmalar halinde doğranır. 3 yemek kaşığı margarin bir tencerede eritilir. Erimiş tereyağına kaşık ucu
ile salça koyulur. Üzerine 3-4 yumurta kırılır; karıştırılarak pişirilir. Ardından karabiber serpilir. Doğranmış ekmekler ve maydanoz da eklenip kısık
ateşte biraz karıştırılır. Tencerenin kapağı kapatılıp 6-7 dakika ekmekler yumuşatılır.Ekmek karıştırması, cacık veya salata ile yenilebilir.


10. Yumurtalı ekmek aşı
Bayat ekmek dilimleri küp şeklinde doğranıp fırında kıtırlaştırılır. Piyaz doğranmış soğan, bir tavada yarım çay bardağı sıvı yağ ile
pembeleştirilir. 1 çorba kaşığı salça ve 1 çay bardağı su eklenip birkaç dakika kaynatılır. Doğranmış ekmekler, soğanlar ile karıştırılıp tavanın kenarlarına çekilir.
Tavanın ortasına 2 yumurta kırılır. Üzerine tuz ve karabiber ekilir.Tavanın kapağı kapatılarak, yumurtaların pişmesi beklenir.4 diş sarımsak dövülüp yoğurda katılır. Sarımsaklı yoğurt servis tabağına
alınır. Üzerine, tavadaki pişmiş olan yumurtalı ekmek aşı, bozulmadan çıkarılır.1 çorba kaşığı erimiş margarinde yeterli miktarda kırmızı pul biber hafifçe
yakılır. Biberli yağ, yemeğin üzerine gezdirilir.


11. Ekmekli ezme
2 dilim bayat ekmeğin kabukları kesilip atılır. Dilimler çukur bir tabağa koyulup üzerine soğuk su dökülür. 5 dakika sonra sudan çıkarılır; suyu
süzülerek ufalanır.Ufalanmış ekmekler, 3 yemek kaşığı dövülmüş ceviz içi ve 2 diş dövülmüş sarımsak, 2’şer yemek kaşığı zeytinyağı, yoğurt, limon suyu ve
1’er çay kaşığı domates ve biber salçası iyice karıştırılır.Elde edilen karışım servis tabağına koyulur. Üzerine pul biber ekilir. Birkaç yarım ceviz ve maydanoz ile süslenir.
Not: Ceviz terine badem veya fındık da kullanılabilir.


12. Bayat ekmek köftesi
Bayat ekmek ıslatılır; el ile sıkılarak suyu süzüldükten sonra bir kaba alınır. 100 gr. kıyma, 1 baş soğan rendesi, kimyon, köfte baharı, tuz ile
yoğrulup köfte şeklinde parçalara ayrılır.Köfteler kızgın yağda kızartılıp emici bir kâğıt üzerine çıkarılır. Çay yanında yenilebilir.


13. Peynirli bayat ekmek köftesi
1 adet bayat ekmek, üzerine su serpilerek nemlendirildikten sonra ufalanır. İçine yarım kalıp sert beyaz peynir rendelenir; 1 demet maydanoz doğranır; 2
yumurta kırılır; 1 adet orta boy soğan rendelenir; tuz, köfte baharı ve pul biber katılır. Bu karışım yoğrularak köfte şeklinde parçalara ayrılır.
Köfteler önce una, sonra çırpılmış yumurtaya, daha sonra galeta ununa bulanıp kızgın yağda kızartılır. Üzerlerine kürdan batırılarak servise çıkarılır.


14. Bayat ekmek pizzası
Bayat ekmekler dilimlenip küp küp kesilir. Margarin ile yağlanmış ve un serpiştirilmiş fırın tepsisine yayılır.
4 yumurta çırpılır; içine 2 su bardağı süt, 1 paket kabartma tozu, yarım çay bardağı sıvı yağ katılır. Karışım tekrar çırpılıp ekmeklerin üzerine
dökülür. Bayat ekmek pizzası bu durumda buzdolabında bir gün bekletilebileceği gibi hemen de pişirilebilir.Fırına verilmeden önce, üzerine dilimlenmiş sucuk, salam veya sosis
yerleştirilir. Domates, biber dilimleri de yerleştirilebilir. Bunların üzerine de kaşar rendesi serpiştirilir.


15. Dilim pizzası
Bayat ekmek dilimlerine tereyağı sürülür. Yumurta, beyaz peynir veya çökelek, maydanoz ve pul biber karıştırılıp ekmek dilimlerinin üzerine bolca
sürülür. Bu karışıma küçük doğranmış domates ve sivri biber de eklenebilir. Dilimler, peynir pembeleşinceye kadar fırında kızartılır.


16. Ketçaplı dilim pizzası
Bayat ekmek dilimleri, yağlanmış tepsiye dizilir. 1 çorba kaşığı salça, 1 çorba kaşığı ketçap, 2 yumurta, 1 tatlı kaşığı kekik
ve 1 çay bardağı sıvı yağ çırpılır. En son ezilmiş beyaz peynir katılır. Karışım, ekmek dilimlerinin üzerine sürülür.
Dilimler, orta ısılı fırında, pembeleşene kadar kızartılıp, sıcak sıcak servise çıkarılır.


17. Dilim kayganası
2-3 yumurta çırpılıp 1 kahve fincanı süt veya su ile karıştırılır. Bayat ekmek dilimleri arkalı önlü bu karışıma bulanıp kızgın sıvı yağda kızartılır.


18. Sarımsaklı ekmek (Tiyriti)
Bayat ekmek dilimleri fırında kıtırlaştırılır. 2-3 diş sarımsak dövülüp tereyağında 1-2 çevrilir. Bolca toz kırmızı biber, bir fiske tuz ve 1 kahve fincanı su eklenip hemen ateşten alınır. Ekmek dilimleri üzerinde gezdirilir.


19. Bayat ekmek kanepesi
Bir kabın içinde 1 çorba kaşığı salça, yarım çay bardağı sıvı yağ, 1 tatlı kaşığı kekik, yarım çay bardağı süt, 200 gr. ezilmiş beyaz peynir, 2 yumurta iyice karıştırılır.
Bu karışım, kanepe şeklinde ve ince bayat ekmek dilimlerine sürülür.Dilimler, fırın tepsisine dizilir; hafif pembeleşinceye kadar kızartılır.Kızartılmış dilimlerin üzerine 1’er ince dilim domates; bunun üzerine de 2 ince dilim sosis yerleştirilir.Kanepeler, kürdanlı olarak servis tabağına alıp, soğutmadan, kıvırcık marul yaprakları eşliğinde servise çıkarılır.


20. Tutmaç
3 su bardağı toz şeker, aynı miktarda su ve yarım limon suyu karıştırılıp kaynatılır. Elde edilen şurup soğumaya bırakılır.Bayat ekmek küp küp doğranır.Zeytinyağı, tavada yakılmadan kızdırılır. Doğranmış ekmekler, çırpılmış yumurtaya bulanarak, kızgın yağda peyderpey kızartılır. Kızaran ekmekler şuruba atılır.Bir yandan kızartma işlemi sürdürülürken, öte yandan şurubu çeken ekmekler servis tabağına çıkartılır. Kızartma işlemi bitince, servis tabağına çıkarılmış ekmekler üzerine tarçın, susam, badem, ceviz, fındık, gül suyu serpilir. Hafifçe karıştırılır. İstenirse kalan şurup da ekmeklerin üzerine
gezdirilir.


Tatlılar

21. Bayat ekmek tatlısı
Bayat ekmekler ince ince dilimlenip fırında kıtırlaştırılır. 1 ekmek için 2 su bardağı toz şeker ile 2 su bardağı su kaynatılır. ¼ limonun suyu eklenir. Elde edilen şerbet, soğutulduktan sonra ekmek dilimlerinin üzerinde gezdirilir. Mevsim meyveleri ekmek dilimlerinin üzerine dizilir.Not: Reçeli sulandırıp kıtırlaştırılan bayat ekmek dilimlerinin üzerinde gezdirmek sureti ile de tatlı yapılabilir. Bunu krem şanti ile süslemek de mümkündür.


22. Sütlü bayat ekmek tatlısı
1.5 bayat ekmeğin içi derin bir kaba ufalanır. Üzerine 1.5 su bardağı süt gezdirip karıştırılır.Yarım saat bekletildikten sonra ekmek içleri el ile sıkılıp süt süzülür.
Buna eritilmiş 3 çorba kaşığı margarin, 3 yumurta ve 1 çorba kaşığı toz şeker eklenip karıştırılır.Yüksek kenarlı bir tepsi yağlanır. Hazırlanan karışım tepsiye 1.5 cm.
kalınlığında olacak şekilde dökülür. 180 derecede ısıtılmış fırında 40 dakika pişirilir. Şişip kabaracak olursa, bıçak ile birkaç yerinden delinir.Tatlı fırında pişerken, bir tencerede 1 su bardağı toz şeker, aynı miktarda su ve 1 tatlı kaşığı limon suyu kaynatılır. Fırından çıkarılan tepsi üzerine gezdirilerek dökülür.Tatlı soğuyunca baklava şeklinde dilimlenir. Hindistancevizi veya iri
kıyılmış ceviz ile süslenerek servise çıkarılır.

23. Ekmek helvası
Bir tencerede 3 su bardağı dolduracak kadar ufalanmış ekmek içi, yarım su bardağı erimiş margarin veya tereyağında sürekli karıştırılarak, hafif bir
esmerlik alana kadar kavrulur.Ayrı bir tencerede 1 su bardağı toz şeker ve 1.5 su bardağı süt kaynatılıp ılıtılır. Vanilya eklenir.
Ilık süt şerbeti, ekmekli malzemeye katılır. Tencere kapağı kapalı olarak 15 dakika beklenir. Tane tane olan helva, servis tabağına alınıp çekilmiş antep fıstığı ile süslenir.

24. Vişneli ekmek tatlısı
Bayat ekmekten 2 cm. kalınlığında dilimler kesilir. Kabuklar düzgünce kesilerek çıkarılır. Daha sonra dilimler ortadan kesilerek iki parçaya ayrılır; fırın tepsisine dizilir. Orta ısıda hafif pembeleşinceye kadar
kızartılır.1 kg. toz şeker, 5 su bardağı su, bir tencerede kaynatılıp şurup yapılır. Çekirdekleri çıkarılmış 1 kg. vişne, şuruba katılır; 1-2 taşım kaynatılır. Vişne taneleri bir tabağa alınır. Ateşten alınan vişne şurubu, soğumadan, kızartılmış ekmek dilimlerinin üzerine kepçe ile gezdirilir. Sonra tepsi ağır ateşte tutularak, içindeki şurup, koyulaşana kadar kaynatılır. Ara sıra tepsi hafifçe sallanarak, ekmeklerin dibe yapışmaması ve şurubu iyice içmesi sağlanır. Şurup koyulaşınca, tepsi ateşten alınıp soğutulur.Ekmek dilimleri tabaklara yerleştirilir. Üzerine krema veya kaymak koyulur. Bunun üzerine de vişne taneleri yerleştirilir.

25. Üzümlü ekmek tatlısı
1 büyük salkım siyah üzüm ayıklanıp yıkanır; taneleri ortadan ikiye bölünerek çekirdekleri çıkartılır.Yarım bayat ekmek, küp şeklinde doğranarak üzümler ile karıştırılır.Hazırlanan karışım, yağlanmış kalıba dökülür.1 kahve fincanı elenmiş un bir kâseye konulur. Üzerine yarım su bardağı toz şeker, 1 çimdik tuz, çırpılmış 3 adet yumurta ve 1.5 su bardağı süt eklenir. Bu karışım da tahta bir kaşık ile karıştırılıp kalıba dökülür.Kalıba dökülmüş tüm karışım, 180 derecede ısıtılmış fırında 40 dakika pişirilir. Fırından çıkarılıp ılımaya bırakılır. Üzerine pudra şekeri döküldükten sonra dilimlenerek servise çıkarılır.


26. İncir ve ballı ekmek turtası
1 adet bayat ekmek bir kâseye ufalandıktan sonra 2.5 su bardağı süt ile ıslatılır. 20 dakika kadar bekletilerek yumuşatılır.8 adet kuru İncir suda bekletilerek yumuşatılır. Yumuşadıktan sonra suyu
süzülen incirlerin her biri 5-6 dilim halinde kesilir.2 kaşık tereyağı tavada eritilir.4 yumurta çırpılarak, eritilmiş 2 kaşık tereyağı, 3 çorba kaşığı bal ve sütlü ekmek ile mikserde karıştırılır.
Daha sonra incir dilimleri bu karışıma eklenir.18x20 cm. ebadında bir fırın kabına yağlı kağıt döşenir. Kağıdın üzeri 1 tereyağı ile yağlanır. Elde edilen karışım kaba dökülür; 180 derecede
ısıtılmış fırında 1 saat pişirilir. Krem şanti veya kaymak eşliğinde servise çıkarılır.


27. Ekmekli puding
Bir kapta 3 su bardağı süt, 3 yumurta, ¾ su bardağı bal, yarım limonun suyu, 4 çorba kaşığı keçiboynuzu tozu, 1 tatlı kaşığı tarçın ve 1 çay kaşığı tuz karıştırılır. İçine, 4 su bardağı dolduracak kadar, iyice ufalanmış bayat ekmek, 1.5 su bardağı rendelenmiş elma, yarım su bardağı dövülmüş ceviz içi eklenip karıştırılır. Tüm karışım, yağlanmış bir kalıba koyulup 175 derecede
ısıtılmış fırında 35 dakika kadar pişirilir. Bu ölçü, 6 kişiye yeter. Not: Ekmekli puding sıcak veya soğuk yenilebilir. Sade olarak veya krem şanti, dondurma, elma sosu gibi ekler ile de servise çıkarılabilir.


28. Ekmekli krep
4 dilim bayat ekmek ufalanır; üzerine 1.5 su bardağı süt dökülerek ıslatılır. 4 yumurta, 2.5 çay bardağı un ve 4 çorba kaşığı bal, ufalanmış
sütlü ekmeğe eklenip iyice karıştırılır.Fındık büyüklüğünde tereyağı tavada kızdırılır. Hazırlanan karışımdan bir miktar tavaya dökülür. Tava sallanarak hamurun yayılması sağlanır.
Krepin her iki tarafı da pişirilir.Hamur bitinceye kadar aynı işlem tekrarlanır.Not: Kreplerin üzerine fıstık ezmesi de sürülebilir. Ekmekli krep, komposto ile birlikte iyi gider.


29. Bademli ekmek dilimleri
1 kutu krema ve 2 yumurta çırpılıp karıştırılır.Bayat ekmek dilimleri krema ve yumurta karışımına batırılarak ıslatılır. Islatılmış ekmeklerin iki tarafı da, kızdırılmış tereyağında kızartılır.
Kızarmış ekmeklerin üzerine bal sürülür. Servis tabağına dizilen ballı ekmeklerin üzerine kıyılmış badem serpilir.

30. Çikolatalı ve ekmekli kek
3 su bardağı dolduracak kadar, ufalanmış ekmek içi, 2 su bardağı ılık sütte yumuşaması için biraz bekletilir.Yarım su bardağı badem iri iri doğranır.Yarım su bardağı kuru üzüm de, yumuşaması için suya koyulup bekletilir. 1 adet küçük çikolata ince ince kıyılır.Ekmekli süt mikserden geçirilir; 2 kahve fincanı toz şeker, 3 çorba kaşığı kakao, 2 adet çırpılmış yumurta, doğranmış badem, kıyılmış çikolata ve
sıkılıp suyu süzülmüş kuru üzüm eklenerek iyice karıştırılır.20x15 cm. ebadında bir fırın kalıbına yağlı kağıt döşenir; üzeri erimiş tereyağı ile yağlanır. Hazırlanan karışım kalıba konularak 180 derece
ısıtılmış fırına verilir. 50 dakika pişirildikten sonra kek fırından çıkarılır. Üzerine pudra şekeri serpilir. Ilıyınca, kareler halinde kesilerek servise çıkarılır.
__________________





**zerd@** isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 03-05-2007, 02:30 PM   #2 (permalink)
Administrator
 
**zerd@** - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: Dec 2002
Bulunduğu yer: izmir
Mesajlar: 26.821
Tecrübe Puanı: 80 **zerd@** isimli üye Tecrübe puanını kapatmıştır.
**zerd@** - İCQ üzeri Mesaj gönder
Ekmekten yapılan çeşitli tarifler


Bayat ekmekli yemek tarifleri


Şanlıurfalı fırın işletmecisi 27 yaşındaki Salih Korkmaz, ekmek israfını önlemek amacıyla bayat ekmek kullanılarak yapılabilecek 20 yemek ve 10 tatlı tarifinin bulunduğu broşür bastırdı.
Korukent Mahallesi’ndeki Me- Sa Ekmek Fırını’nın sahibi Salih Korkmaz, ülkemizdeki ekmek israfının çok fazla olması nedeniyle bu israfı önlemeye yönelik ilginç bir çalışmaya imza attı. Korkmaz, bu amaçla yaptığı araştırmayla bayat ekmeğin de kullanıldığı yemek ve tatlı çeşitlerini belirledi. 20 yemek ve 10 tatlı tarifini hazırlatıp, bunları broşür haline getirdi ve 8 bin tane bastırarak dağıttı.

Hürriyet Gazetesi'nde yer alan habere göre, insanların ekmeğe büyük değer verdiğini ve saygıda kusur etmemeye özen gösterdiğini söyleyen Korkmaz, 'İnsanlar için ekmek çok önemlidir. Ekmek, insanın karnını doyurur, besler, büyütür. Yere düştüğü zaman öpüp alnımıza koyarak, ekmeğe olan saygımızı gösteririz. Ancak, ekonomik açıdan bakıldığı zaman ekmeğe pek saygı gösterilmediğini görüyoruz. Bu düşünceden yola çıkıp, ekmek israfını önlemek için broşür bastırdık. Broşürümüzde 20 yemek ve 10 tatlı tarifi var. Yapımı kolay olan bu yemek ve tatlılarla hem insanlar değişik lezzet tadacak, hem de ekmek israfı önlenecek' dedi.

Hazırlanan broşürde, bayat ekmeklerden yapılan yemek ve tatlıların isimleri şöyle sıralanıyor:

Yemekler: Ekmek kavurması, Papara, Tirit, Ekmek süpürgesi, Ekmek oğması, Yalancı paça, Kalacuş, Ekmekli omlet, Ekmek karıştırması, Yumurtalı ekmek aşı, Ekmekli ezme, Bayat ekmek köftesi, Peynirli bayat ekmek köftesi, Bayat ekmek pizzası, Dilim pizzası, Ketçaplı dilim pizzası, Dilim kayganası, Sarımsaklı ekmek, Bayat ekmek kanepesi ve Tutmaç.

Tatlılar: Bayat ekmek tatlısı, Sütlü bayat ekmek tatlısı, Ekmek helvası, Vişneli ekmek tatlısı, Üzümlü ekmek tatlısı, İncir ve ballı ekmek turtası, Ekmekli puding, Ekmekli krep, Bademli ekmek dilimleri, Çikolatalı ekmekli kek.”
__________________





**zerd@** isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 06-22-2007, 03:40 PM   #3 (permalink)
Turkish.Rap
Guest
 
Mesajlar: n/a
anneme dıyem bayat ekmeklerı kuslarar vermesın
  Alıntı ile Cevapla
Alt 07-25-2007, 10:25 PM   #4 (permalink)
mannak
Guest
 
Mesajlar: n/a
Yumurtalı Ekmek
Malzeme

1 veya 2 dilim ekmek
1 yumurta
2 kibrit kutusu Peynir (kaşar veya istediğini herhangi bir çeşit peynir)
3-4 zeytin
1 küçük boy domates
Nane (isteğe bağlı baharat veya sebze arttırılabilir)


Hazırlanışı


Yumurta çırpılarak içerisine peynir ve domates rendesi, çekirdeği alınmış zeytin ve nane konup karıştırılır. Ekmek dilimlerinin üzerine konup fırına verilir. Üzeri kızarınca fırından alınır. Nefis bir tat ve görüntüsü var. Bebeklerimiz için güzel bir kahvaltı.


Not: Fırına vermeden ekmeğin üzerine tereyağ da sürebilirsiniz.

Afiyet Olsun..

  Alıntı ile Cevapla
Alt 08-07-2007, 02:41 PM   #5 (permalink)
Senior Member
 
_hüzün_ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: Jun 2007
Bulunduğu yer: yalnış bir öyküdeyim...
Yaş: 25
Mesajlar: 114
Tecrübe Puanı: 7 _hüzün_ will become famous soon enough
sıcacık ekmek öyküleri..
Yeni ekmek çeşitlerini keşfetmek isteyenler için İnkılap Yayınları huzurlarınıza tazecik bir kitap sunuyor. Binnur Akhun Önen'in 'Taze Ekmekler Sıcak Öyküler' kitabı, henüz fırından çıktı, soğumayı bekliyor... Buyrun bir de siz tadın.


Yazar Binnur Akhun Önen’in, evine bir ekmek makinesi almasıyla yazmaya karar verdiği kitap, gerek ekmek makinesi gerekse de fırında yapılacak onlarca çeşit ekmek tarifi sunuyor.

Taze Ekmekler Sıcak Öyküler'de, Teksas country mısır ekmeğinden, malt içecekli ekmeğe, yağsız İngiliz muffin ekmeğinden İrlanda soka ekmeğine, hayat uzatan ekmekten (Cornel ekmeği) sade ekmeğe kadar yüzlerce ekmek çeşidinin tarifi yer alıyor.

Yazarın, kimisi deneysel ama çoğu araştırma sonucu elde ettiği tariflerden oluşturduğu kitapta ayrıca, ekmek yaparken başarılı olabilmek için sihirli formüller de sıralanıyor. Ekmek yapımında muz, keçiboynuzu, limon, soya sütü, fasulye ezmesinin ekmeğe kattığı mucizevi lezzetlerin bulunduğu kitapta, mayalar hakkında bilgiler de yer alıyor, ölçü ve oranlar da…

EKMEK YAPMANIN PÜF NOKTALARI
-Malzemeleri ekmek teknenize tarifte verildiği sırada koyun.
-Kullandığız tuzun iyotsuz olması iyotlu olmasından daha iyidir.
-Tüm malzemelerin oda sıcaklığında olmasına özen gösterin.
-Daha çok aroma elde etmek amacıyla tariflerde verilen oranlardan fazlasını kullanmayın.
-Makinenizi başıboş bırakmayın. Makinenizi her işi layıkıyla yerine getiren çok akıllı bir robot olarak asla görmeyin.
-Hamur teknesinin kenarlarında kalmış unları gerekirse tahta veya plastik spatula yardımı ile ortalara doğru itin.
-Eğer hamuru makineden alıp elde şekillendirme niyetindeyseniz yoğurma işlemi bittikten sonra hamuru yağlanmış bir yüzeye alıp 10 dk kadar dinlendirin.

SİZ DE DENEYİN

PORTEKİZLİ TATLI EKMEĞİ

MALZEMELER:
2/3 kap süt
1 yumurta
1/3 yemek kaşığı tereyağı
3 yemek kaşığı şeker
1/2 çay kaşığı tuz
2 kap un

YAPILIŞI:
Malzemeleri ekmek makinesinin hamur ayarında belirli bir kıvama getirin.
Hamuru iki parçaya bölüp 4 şerit oluşturup iki top bezelyenin üzerine 2 basit düğüm yapın.
Bezeleri hazırladıktan sonra 1 saat kadar ılık fırında bekletin.
Bezeleri yağlı kağıdın üzerinde birbirlerinden uzak kalacak şekilde yerleştirin.
Bir yumurtayı çırpıp bezelerin üzerine sürün.
170 derecede, önceden ısıtılmış fırına verin.
Dışı altın kahverengi olunca kabuğun üzerine şeker serpmeyi unutmayın.
__________________
߀n n€f€s alırk€n b!l€ azra!l!' karşımda göbek atark€n gördüm....
_hüzün_ isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 11-09-2007, 11:10 PM   #6 (permalink)
Banned
 
Üyelik tarihi: Nov 2007
Yaş: 28
Mesajlar: 241
Tecrübe Puanı: 0 herifinbiri is on a distinguished road
Ekmek arası ZEYTİN:.
tarifi çok kolay

malzemeler.

bitane yarım ekmek. 15 Adet zeytin. ( ekmeğin büyüklüğüne göre adet sayısı değişecektir)

yapılışı.

yarım ekmeği bıçakla dik olarak yarısını kesin.Arasına önceden hazrıladığımız zeytinleri serpiştirin. isteğe göre kırmızı yada kara rengi önemli değil biber olsun da ondan atın.

yanında ekstra da açık 2 şekerli bi çayla süper gider.

AFİYET OLSUN
herifinbiri isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 11-10-2007, 10:19 AM   #7 (permalink)
Administrator
 
**zerd@** - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: Dec 2002
Bulunduğu yer: izmir
Mesajlar: 26.821
Tecrübe Puanı: 80 **zerd@** isimli üye Tecrübe puanını kapatmıştır.
**zerd@** - İCQ üzeri Mesaj gönder
kolay bir tarif sohbete dönüşmesin..
bilgilerinize..
__________________





**zerd@** isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 11-13-2007, 12:00 AM   #8 (permalink)
Senior Member
 
Kayıp Ruh - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: Nov 2007
Bulunduğu yer: Sebastian VaLmonT
Mesajlar: 1.062
Tecrübe Puanı: 8 Kayıp Ruh isimli üye Tecrübe puanını kapatmıştır.
dün gece yedim aynı bu tarif ettiğin zeytin ekmekten herkese tavsiye ederim
__________________
Beni kimseyle karıştırma
Sek İç !
Kayıp Ruh isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 11-13-2007, 09:03 AM   #9 (permalink)
Banned
 
Üyelik tarihi: Nov 2007
Yaş: 28
Mesajlar: 241
Tecrübe Puanı: 0 herifinbiri is on a distinguished road
Tadı çok güzel baba yaa. Bunun peynirlisi de vardı bi zamanlar
herifinbiri isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 11-13-2007, 09:10 AM   #10 (permalink)
Banned
 
Üyelik tarihi: Sep 2007
Bulunduğu yer: KONYA
Yaş: 25
Mesajlar: 0
Tecrübe Puanı: 0 EMSASU is on a distinguished road
buda güzel bi tarif canım ellerine sağlık
EMSASU isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
You may değil post new threads
You may değil post replies
You may değil post attachments
You may değil edit your posts

vB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
ünlü ile yemek yemek enes47 Paylaşmak istediklerim (herşey-her konu) 27 01-31-2008 08:14 PM
Hangi yabani otla ne yemek yapılır? **zerd@** Yemek TarifLeri 0 04-07-2006 06:15 PM
acısı çekmekten başka ne yapiyoruz ?? dilek_serkan_2004 MEKTUP 0 06-16-2005 03:10 AM


Tüm Zamanlar GMT Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 07:04 PM.


Telif Hakları vBulletin v3.6.8 © 2000-2008, ve Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.
Aşk Şiirleri | Güzel Sözler | Lazer Epilasyon | Gazeteler | Yeni yıl mesajları | Aşk Şiirleri | Puzzle | Aşk

LinkBacks Enabled by vBSEO 3.2.0 © 2008, Crawlability, Inc.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66